loading...

Thursday 15 September 2016

Filled Under:

MENGGELIKAN!! SOS JENAMA XXXXX dari sebuah gudang Rupanya Dibongkar Dibuat Dgn Cara Yang KOTOR, Pijak Dengan KAKI.. Juga DIDAKWA Menggunakan Bahan KIMIA BERBAHAYA!!!

MENGGELIKAN!! SOS JENAMA XXXXX dari sebuah gudang Rupanya Dibongkar Dibuat Dgn Cara Yang KOTOR, Pijak Dengan KAKI.. Juga DIDAKWA Menggunakan Bahan KIMIA BERBAHAYA!!!
## Berbicara tentang makanan, gudang makanan Indonesia boleh dibilang selera enak -enak. Cari masakan mewah dan lazat atau santapan ada yang murah dan sederhana, namun hmmm .. masih menggoyang lidah juga boleh didapati. Untuk menjadi lebih lazat makanan untuk menambah rasa penambah campuran tertentu sehingga pilihan yang dipilih ... Seperti pedas atau hanya ingin menambah rasa pada makanan biasanya menggigit kegemaran cili. Bahkan bagi sebahagian orang, terutama pecinta makanan pedas tidak lengkap jika tidak menambah menu cili setiap kali makan. Ingin kilang sambal atau buatan sendiri memilih .... Sos sambal berbahaya-




Untuk beberapa jenis sambal banyak digunakan dalam jenis makanan ringan pinggir jalan. Warnanya benar-benar menggoda .... Tapi keghairahan masyarakat indonesia mengenai makanan pedas harus diikuti denganteliti dan extra hati-hati. Tidak hanya menyebabkan gangguan perut tapi ada bahaya lain mengintai ..... Menurut maklumat dari seorang kerabat berbahaya peredaran sambal, pasukan Sigi belum lama ini melawat satu bandar di Jawa Tengah. Pencarian yang bermula pada satu pasaran .... Faktanya akan mencari mencurigakan. Di balik cili segar ini cabai paprika-terselit busuk. Demikian juga Rotten Tomatoes tidak dibuang tetapi masih dijual, tentu dengan sangat condong.Benar saja, usaha itu sia-sia penyiasatan. Berita sos pembuatan sihat berjaya diperolehi.

Sos busuk membuat sos yang tidak sihat dilakukan seadanya di sebuah rumah kecil. Untuk mengetahui lebih dekat, pasukan Sigi berpura-pura menjadi pembeli dalam jumlah besar sekaligus untuk mengetahui proses pembuatan sos panas di tempat ini ... Maklumat mengenai proses pembuatan sos perlahan-lahan mula mengalir. Adunan sos sambal tersedia di drum besar. Kemudian hanya dipanaskan dalam relau besar .... Proses pembungkusan juga dilakukan secara langsung di laman web, tentu saja dengan teknologi seadanya. Sos yang sudah diproses, dibungkus, dan siap dipasarkan. Setakat ini belum ditemukan unsur yang melanggar undang-undang .... Walau bagaimanapun berjaya mengungkap pengeluaran sos berbahaya, membuat pencarian berlanjut ke tempat lain. Akhirnya dijumpai lagi sos berabahaya ini, mereka berfikir produk mereka sangat tidak bersih .... Peniaga bersedia untuk membuka kad dan trik bagaimana membuat sos cili dengan bahan sangat murah. Apakah kualiti yang diramalkan tidak boleh dipertanggungjawabkan bahkan cenderung membahayakan. 

"Saya juga tidak enak, tapi banyak yang seperti saya," kata Parmin, sipembuat sos. "Baseline;"Bahan mentah yang diperlukan mudah diperolehi di pasaran. Chilli, betik, tomato hingga bawang semua dalam keadaan membusuk. Masih ada fakta yang lebih dahsyat. Dia juga menambah bahan kimia berbahaya. Para pembuat sos tidak kesulitan mendapatkan bahan kimia yang tidak boleh dijual bebas .... Jangan ingin menjadi sos buatan sendiri tergesa-gesa meletakkan botol seperti produk yang berkualiti baik. Jadi tidak ada kos dia menggunakan botol-botol bekas yang dikumpulkan dari tempat sampah.Untuk bahan mentah yang digunakan adalah cili busuk .... Dan ...... maka bermulalah proses pembuatan sos cili abal-abal ini. Buah cili busuk tadi dihaluskan bukan dengan mesin tetapi dengan diinjak-injak. Dalam rangka sos adunan tahan lama ditambah pengawet natrium benzoat .... Jadi berwarna pewarna tekstil pembeli segar dan menarik yang dibenarkan sos dicampurkan ke dalam adunan. Malah, penggunaan bahan kimia tanpa perhitungan apalagi juga menggunakannya bukan untuk makanan menjadi sangat berbahaya. Jadi itu tidak terlalu jelas ada helah untuk mengelirukan pelanggan.Sehingga hasilnya adalah campuran yang sempurna ditapis sampai halus.Untuk menghilangkan bau yang menyengat dari bahan cili busuk cukup dengan dibakar.Proses pemanasan dilakukan juga untuk membuat sos lebih kental. Sos sedia untuk dibungkus. Botol dibeli dari runtuhan sehingga sos kelihatan meyakinkan pilihan walaupun tanpa tanda. Satu per satu botol penuh diisi dan siap dipasarkan .... 

Untuk menjual produk sos ini, para pembuat sos harus berkeliling untuk mensasarkan pembeli. Dengan harga murah maka pelanggan akan tertarik."Bermodalkan yang minim saya boleh mendapatkan untung yang lebih besar," kata Parmin ..... Untuk mendapat kepastian bahaya atau tidak, kami membawanya ke pasukan lab Sigi makanan. Hasilnya adalah mengerikan. Kandungan bahan pengawet ini dalam sos jauh di atas ambang batas yang boleh dimakan .... Tidak bergurau kandungan benzoat yang melebihi ambang batas akan sangat berpengaruh bagi tubuh. Selain mengandungi bahan pengawet yang jauh melampaui ambang batas, hasil ujian makmal teknikal sebenarnya membuktikan fakta ini. 

Belum lagi kesan dari proses pengeluaran ketidakhigienisan dan bahan yang sudah busuk .... Menurut Niken WH, Kepala Dinas Kesihatan Kota Semarang, jika kadar melebihi kesan yang akan dirasakan adalah gangguan fungsi buah pinggang .... Namun sayangnya pengawasan tentang peredaran makanan berbahaya ini ternyata tidak keutamaan. Sementara pembinaan dan perlindungan konsumen lembaga mempunyai komen sendiri tentang sos peredaran berbahaya.Bahkan terbukti sos berbahaya masih di pasaran .... Bagikan ke teman facebook kamu agar mereka lebih berhati-hati dalam memakan sesuatu .... Sumber: http://trendskita.blogspot.com/ Sumber asal: malindoblog88




0 comments:

Post a Comment